Parterapi

Parterapi

I mange parforhold mangler det liv og den glæde og nærhed, som kendetegner et godt og varmt parforhold. Varme og nærhed er væk i lange perioder, måske altid. Der skændes eller lukkes af. Problemerne får lov til at ligge. Samtalen er gået i stå. Gnisten er væk! 

Ofte er begge ulykkelige over magtkampene, men usikre på, hvad der skal til for at ændre det. Hver for sig er parterne tilbøjelige til at placere skylden - årsagen til smerten - hos den anden. Det er imidlertid ikke personerne, men derimod samspillet, der er problemet og derfor også samspillet, som skal ændres for igen at få gnisten tilbage.

Næsten alle parforhold oplever perioder med skænderier, ensomhed og afstand. Mange ender i smertefulde magtkampe. Det kan være en rigtig god ide at søge hjælp inden det er for sent. I pardannelse er forelskelse og magtkamp lige naturlige. Det er i magtkampen man erkender, at det ikke er tilstækkeligt at finde "den eneste ene". Det kræver også en bevidst indsats at skabe et godt, varmt og kærligt parforhold. Ofte er viljen der. Men forståelsen, af hvad der skal til, mangler. Min erfaring fra parterapi er, at der bag problemerne oftest ligger manglende forståelse af hinanden og manglende indlevelse i hinandens verden. Varmen og nærheden dukker op, når der igen opstår forståelse og indføling. 

I parterapi kommer I til at arbejde med:

  • at tale sammen og forstå hinanden - selv om I ikke er enige.
  • at tale respektfuldt om følsomme ting - i stedet for at skændes og lukke i.
  • at finde det, der skaber vanskeligheder og håndtere det.
  • at finde det, der giver glæde, varme og nærhed.

Processen i parterapi er en bevægelse, hvor jeg som parterapeut hjælper jer på vej fra et "ubevidst parforhold", hvor tingene bare sker og følelser og stemninger tager kontrollen - og til et "bevidst parforhold", hvor I ved mere om, hvad der sker og tager ansvar.

Parterapien er derfor også en kilde til dyb indsigt og læring. Du får stærke værktøjer og oplever en personlig udvikling, som kan bruges resten af livet - både i parforholdet, privatlivet og på arbejdsmarkedet.

Når jeg laver parterapi, arbejder jeg med at finde de redskaber, som passer til de problemstillinger I kæmper med i lige præcis jeres parforhold.

I alle parforhold opstår konflikter, som medfører lukkethed og afstand. I takt med optrapning, varighed eller hyppighed af konflikter aftrappes kærlighed og nærhed og uro lukker for adgangen til de varme og kærlige følelser. Det er derfor helt afgørende for et parforholds udsigter til at blive varigt, at I lærer:

  • at håndtere konflikter på en god måde
  • at I får forståelse for, hvor meget åbenhed, nysgerrighed og interesse for partneren betyder for et varmt og godt parforhold
  • at I får redskaber til udvikling af disse færdigheder

I parterapi hos mig vil I nogle gange få redskaber, som I kan øve på derhjemme. Andre gange vil der i parterapisessionerne være et større fokus på selve det, at få forståelse, indsigt og bevidsthed om jeres tanker, følelser og handlinger, hvilket mange par oplever som en lettelse i sig selv.

Parterapi er naturligvis oplagt for par, der står med problemer som f.eks. skænderier, lukkethed, tavshed, utroskab, problemer med sex-livet. Men jeg møder også mange par, som gerne vil have hjælp til at komme i gang med en positiv udvikling hen mod mere glæde og nærhed i forholdet. Ofte kan nogle få møder hjælpe godt på vej, bl.a. fordi det kan være svært at gennemskue dét, man selv står midt i.

Som noget ret nyt er nogle par begyndt at gå i terapi uden at have parforholds-problemer. De ønsker at bruge parforholdet til en bevidst proces, der handler om selvudvikling. Man kan sige, at de går i terapi for at lære at undgå de kendte problemer.

Parterapi handler ikke om, at lave nogle af jer om, men parterapien kan være med til at ændre jeres samspil så afstand og ensomhed erstattes med nærhed og forståelse.

Når man vælger at gå i parterapi, er valget af parterapeut naturligvis også vigtigt. Jeg har hjulpet mange par igennem mange år. Det er vigtigt at I begge har tillid til mig som terapeut, og føler, at I "begge kan være der". Som autoriseret psykolog, er jeg klædt godt på til at hjælpe jer, da jeg har viden og indsigt på et fagligt højt niveau, samt en solid erfaring med at arbejde med par i praksis.

I er velkomne til at kontakte mig, hvis I har nogle spørgsmål i forbindelse med parterapi, eller vil booke en tid.

 

Psykolog Odense Toto Holm

Autoriseret Psykolog

Toto Hedemark Holm

Vestergade 82, 2. sal
5000 Odense C

  

+45 26 25 38 35

e-mail tryk her